Noget om Pétanque

Rejser man i Frankrig, oplever man gang på gang samme scene. En gruppe mænd, der spiller med nogle slidte stålkugler på en stump grus i platantræernes skygge. Koncentrationen er stor, og snakken går livligt. Iblandt forfrisker man sig med et glas rosé vin eller pastis.

De spiller pétanque, og man fornemmer klart, at de morer sig herligt. Spillet er næsten indbegrebet af alt fransk, og det dyrkes da også mere end en halv million franskmænd. En del af dem har organiseret sig i klubber, hvoraf der i dag er omkring 11.000.

Men også andre lande er blevet grebet af den charmerende franske dille. I dag dyrkes spillet i mere end 40 forskellige lande – heriblandt Danmark. Og inden for de seneste 20 – 30 år er danskerne for alvor kommet i gang med at spille pétanque.

Man mener, at den oprindelige grundform for pétanque – også kaldes boules – blev "opfundet" af de romerske legionærer, der i krigspauserne fordrev tiden med at spille med runde sten. Fra gamle optegnelser kan man i hvert fald konstatere, at franskmændene begyndte at spilles boules allerede i 11-hundredetallet. Og det blev dyrket med så stor iver, at det en overgang i 18-hundredetallet blev forbudt, fordi regeringen mente, at arbejderne skulle arbejde i stedet for at more sig.

I sin oprindelige form var boules et kraftbetonet spil, hvor man med tilløb kastede nogle store tunge kugler på en 26-30 meter lang bane. Men i 1910 havde en læge ved navn Jules le Noir fra havnebyen Le Ciotat fået reumatisme, og han var derfor ikke længere i stand til at dyrke sit kære boules-spil. Så han udviklede en variant af spillet, hvor man spiller på en kortere bane med mindre kugler og uden tilløb – heraf navnet pétanque, der på provencalsk betyder noget i retning af "samlede fødder".

Dette spil greb hurtigt om sig, og i dag er pétanque den helt dominerende form for boules, både i Frankrig og i resten af Verden. Da pétanque hverken kræver råstyrke eller noget særligt kondital, men et godt øjemål, koncentration, spilleglæde og et selskabeligt gemyt, kan pétanque bogstavelig talt spilles af enhver.